Fű – fa kategória bejegyzései

Betakarítás

Saját trmesztéső alapanyagok

       Vegyes zöldségtermés

Patiszon és egyéb tökfélék

Patiszon, kerek cukkini és    paradicsom.

A mángold levele

                               Mángold

Egész évben szépen lett termés, sajnos nem sikerült mindig képet készíteni. Ha úgy csináltam volna mindent, ahogy azt az idősebbek tanácsolták, akkor még több lett volna : (    dehát én minden áron a saját káromon akartam tanulni.. Ezt többet biztos nem teszem!

Egész télen olvastam: mit hogyan-, mikor-, mivel kell ültetni, de elegendő víz és kapálás nélkül nem megy – permakultúra ide vagy oda. Persze van olyan amit csak gyomlálni lehet, de azért olyan is, aminek a kapa kell! Ezenkívül többszáz nm2-ből nem lehet szálanként kihúzgálni a füvet.

Ennek ellenére ami megtermett az szép lett. Használtam csalánpermetet és a hangyák ellen borsmentás vizet. Meglepő volt a hatás!

Kertünk

IMG_0519 IMG_0523 IMG_0525   IMG_1054

 

 

 

 

Szerencsére jó nagy kertünk van, aminek sajnos a felét sem tudjuk megművelni ( 4000 m2 ), ezért úgy gondoltuk, hogy a tavasszal beülttjük gyümölcsfákkal és egyéb cserjékkel. Van már egy jó pár, mint pl. : cseresznye, meggy, alma többféle, szilva és őszibarack. Ja és mogyoró meg dió és bodza is van. Mivel mindent felhasználunk – feldolgozunk, így egyre többre is van szükség. Ami még nincs, az a som, homoktövis, galagonya ( azt a határban szoktam szedni) és kökény.

A gyógynövényekkel is így állunk, van, de még nem elég. Az idén ültettem zsályát, körömvirágot, borágót, koriandert, kakukkfüvet, lestyánt, kamillát és még nem is tudom, hogy mi mindent.  A citromfű és a  menta már már régóta családtagok, de a többit mindig erdőn – mezőn gyűjtögettem.